Б категорија

 

Полагање за возачку дозволу Б категорије

У Б категорију спадају моторна возила чија маса не прелази 3,5 тона и у којима нема места за више од осморо људи, уз то не рачунајући возача. Дакле, у питању су обични, путнички аутомобили и тешки четвороцикли који спадају у категорију Б1.

Да би се добила возачка дозвола најпре је потребно да похађате и полажете возачке испите. У односу на закон од пре шест година изменила су се нека правила. Данас је неопходно да се слуша и обука из теоријског и практичног испита, док је раније похађана обука само практичног дела.

Шта је све потребно за обуку и полагање возачког испита?

Цела обука се састоји из два дела: 40 часова теоријске и 40 часова практичне обуке, за особе које први пут полажу за возачку дозволу. Ако сте, пак, већ раније полагали испит из категорија: АМ, А1, А2, А, Б1, Ф и М ваша обука према закону траје само 8 часова.

Да бисте полагали возачки испит постоје одређени услови које морате испунити. А то су:

- Особа која је на обуци мора да има минимум 16 навршених година,

- Са 16 година се већ мора израдити прва лична карта, те је и важећа лична карта услов за почетак обуке,

- За полагање теоријскоги практичног теста кандидат мора присуствовати свим часовима обуке и практичне и теоријске. Дакле, нема право ни на један изостанак,

- Када се положи испит из прве помоћи, потребно је извадити лекарско уверење, које може имати масимално шест месеци старости,

- За полагање испита кандидат мора има навршених 17 година.

Како изгледа обука?

Најпре, треба да нагласимо да кандидат може полагати максимално три часа теоријске обуке дневно. То значи да бисте могли пратити и одслушати целу теоријску обуку за минимално две недеље.

Часови теорије подразумевају правила вожње, симболику знакова и како функционише механика возила. Раније се праралелно са теоријским делом полагао и практични, но, сада је то измењено.

Систем функционише на следећи начин. Најпре је потребно да одслушате 40 часова теорије, након тога идете на теоријску и практичну обуку из прве помоћи. То траје од 8 до 10 часова. Затим, полажете испит из прве помоћи, након успешно положеног испита морате тражити од лекара здравствено уверење.

Са овим документом и завршеним теоријским и практичним испитом из прве помоћи враћате се у ауто школу и полажете теоријски тест. Када се и овај тест положи, тек онда можете ићи на практичну обуку вожње.

На практичном делу је дозвољено максимално два часа дневно. Целу обуку и полагање возачког испита ако први пут полажете можете обавити најкраће у року од два месеца. На практичном делу обуке се конкретно учи како се управља возилом. На обуци је увек присутан лиценцирани инструктор вожње из ауто школе које похађате. Он даје инструкције како и где ћете се кретати и учи вас да поштујете правила.

Возило ауто школа на којима се врши обука кандидата, поседује додатне папучице на сувозачевом месту. Ово је обавезно да би се обезбедила сигурност лица у возилу. Ако кандидат нешто не уради како треба, ту инструктор ускаче контролисањем папучица и усмерава возило. Прво што се научи када седнете у аутомобил јесте да се намести седиште онако како вама највише одговара.

Од кључне је важности да ваше ноге могу слободно да додирују папучице. Када се седиште прилагоди онда је потребно везати се. Следећа основна ствар јесте да када се удобно сместите у седишту наместите ретровизоре према себи. Тако ћете најлакше моћи видети возила око себе.

Како изгледа возачки испит?

Теоријски део испита је у виду теста, а он је увек исти за све полазнике. Да бисте положили тест потребно вам је 85% тачних одговора. Питања има 100, дакле морате добити 85 бодова од 100 могућих. Свако питање се бодује у односу на тежину. Питања су на заокруживање и допуњавање.

Ауто школа ФЕСТ има у склопу сајта ОНЛИНЕ тест за полагање теоријског испита. Када се заокружује могуће је да се тражи и више од једног решења. Поновићемо опет, практични део испита се полаже тек кад завршите и испит прве помоћи и практични део испита. На испиту се насумично бирају питања, кандидат никад претходно не зна које питање ће извући. У возилу се налази инструктор на сувозачевом месту, а позади је полицајац који даје инструкције где кандидат треба да се креће.

И полицајац и инструктор оцењују да ли је кандидат испунио све услове за полагање испита. Потребно је да испитивани добије оцену ПОЛОЖИО од оба лица како би се сматрало да је прошао испит. Уколико се положи полигон и градска вожња сматра се да лице може добити пробну возачку дозволу.

Шта чинити, а шта не као пробни возач?

Пробна дозвола траје годину дана, и ако то време прође без икаквих већих прекршаја, онда возач добија сталну возачку дозволу која је на десет година. Постоје нека правила која се односе само на пробне возаче, а која стриктно треба поштовати, нарочито уколико је возач још увек малолетан.

Та правила су:

- Малолетно лице кад год управља возилом, на сувозачевом месту се мора налазити возач чија возачка дозвола траје минимално пет година,

- Возач са пробном дозволом не сме возити у период између 23 и 5х,

- Пробна дозвола важи само на територији Републике Србије,

- Особа са пробном возачком дозволом се може кретати у брзини која чини 90% брзине која је назначена на путу,

- Не сме се користити телефон ни у ком случају, чак ни ако је пребачен на Хандс Фрее моде,

- Возач са пробном дозволом мора назначити свој статус налепницом и са предње и са задње стране свог возила.

Уколико је лице које је добило пробну возачку дозволу пунолетно сва ова правила важе и за њега сем првог које смо навели: оно може управљати возилом без старијег лица на сувозачевом месту.

Када се једном положи возачки испит из Б категорије, више није потребно полагати возачки испит, чак ни ако вам се возачка дозвола привремено одузме.

Када се добије стална возачка дозвола Б категорије, уједно сте положили и за категорије:

- АМ (мопед, лаки трицикл, лаки четвороцикл),

- Б1 (тешки четвороцикл),

- М (мотокултиватор).

За крај, треба нагласити да и са пробном и са сталном возачком дозволом морате возити једнако пажљиво. Сести на возачко место сваки пут подразумева велику одговорност, како према свом животу, тако и према туђем. Зато су сви ови закони и правила осмишљени баш да би очували безбедност свих грађна, стога се беспоговорно морају поштовати.

Полагање возачког испита цена

Полагање возачког испита цена Ауто школа ФЕСТ има повољне цене за полагање возачког испита. Наши кандидати добијају: 40 часова теорије 40 часова практичне обуке Полагање прве помоћи Полагање вожње Који су то најчешћи узроци не полагања возачког испита

Који су најчешћи узроци не полаганја возачког испита.

Цена: од 52 000 дин.

 

 

 

 


Полигонске радње Б категорија

Polaganje voznje A2 kategorija Trasa 1
 


Трасе за полагање Б категорије

Polaganje voznje B kategorija Trasa 1
Tраса бр.1

Polaganje voznje B kategorija Trasa 2
Tраса бр.2

Polaganje voznje B kategorija Trasa 3
Tраса бр.3

Polaganje voznje B kategorija Trasa 4
Tраса бр.4

Polaganje voznje B kategorija Trasa 5
Tраса бр.5

Polaganje voznje B kategorija Trasa 6
Tраса бр.6

Polaganje voznje B kategorija Trasa 7
Tраса бр.7

Polaganje voznje B kategorija Trasa 8
Tраса бр.8

Polaganje voznje B kategorija Trasa 9
Tраса бр.9

Polaganje voznje B kategorija Trasa 10
Tраса бр.10

Polaganje voznje B kategorija Trasa 11
Tраса бр.11

Polaganje voznje B kategorija Trasa 12
Tраса бр.12

Polaganje voznje B kategorija Trasa 13
Tраса бр.13

Polaganje voznje B kategorija Trasa 14
Tраса бр.14

Polaganje voznje B kategorija Trasa 15
Tраса бр.15