Савети за вожњу пред полазак на годишњи одмор

 

Већина вас ће возити преко 500 километара како би дошли до мора или нешто мање ако је планина у питању. Дугачак пут увек треба да укључи одређену припрему како би се осигурало да је путовање безбедно и што је могуће више без главобоље.

У нашој ауто школи ФЕСТ сваког новог младог возача који учи за Б категорију дајемо ове савете како би стекли исправне навике за цео живот.

Да бисмо вам помогли да дођете до вашег одредишта сигурно, саставили смо неколико савета пре него кренете на одмор. Јавите нам ако имате своје додатне!

1. Избегавајте ноћну вожњу

Када кажемо ноћну вожњу, мислимо на неко време од 22х до 4х ујутро. Уколико идете ауто путем можете имати много мање проблема него ако возите регионалним путевима. Посебно је опасна Ибарска магистрала. Локалне кафане, којих има пуно дуж овог пута раде целу ноћ. Наши возачи мисле да могу да возе до куће и под дејством алкохола.

Возња ноцу

Сви знамо колико је опасно када се неко после пар попијених пића укључи нагло у саобраћај са споредног пута.

Статистика каже следеће: Један од осам младића и једна од 25 девојака испод 25 година старости конзумира алкохол у количинама опасним по здравље.

Алкохол изазива бројне поремећаје у понашању, функционисању чула и моторици, и захваљујући томе, изузетно је важан акцидентогени фактор у саобраћајним несрећама.

Возач под алкохолом не може да процени са којом брзином му прилазите, тако да може нагло да се укључи са споредног пута на ва&сцарон; правац, а ви не можете безбедно да зауставите возило при брзини од 80 км на сат.

Још већи проблем представља пољопривредна механизација. Радови у пољу трају до касно у ноћ. Трактори, комбајни излазе на главне путеве неосветљени, са блатом, тако дам орате много више водити рачуна о вашој безбедности него по дану.

Пешаци су још један велики проблем, претрчавају улицу, на путу нису уочљиви, не носе флуоросцентне прслуке.

Уколико ипак желите да пођете на пут по хладовини и кад има мање саобраћаја ми вам препоручујемо да кренете у раним јутарњим часовима. Већина људи неће бити довољно мотивисана да се рано пробуди и да крене на пут. После 4 ч ујутро, зора свиће, мање је возила у саобраћају. То је по нама идеално време за почетак пута на одмор. Сигурно ћете избећи већину ових непријатности које смо навели.

2. Провера аутомобиле пре пута

Кад год се крец́е на дугачак пут, требате извршити проверу стања на вешем аутомобилу. Овај преглед у сервису неће вас коштати, поготово ако вам ради контролу мајстор који вам иначе одржава аутомобил.

Обавезне провере пред пут су:

  • - Проверите да ли је притисак у гумама на предвиђеном нивоу,
  • - Да ли имате течност у посуди за брисаче, метлице брисача,
  • - Ниво антифриза у хладњаку, велике су врућине ауто се више греје,
  • - У каквом је стању клима (филтере заменити ако је потребно)
  • - У каквом је стању уље у мотору,
  • - У каквом су стању кочнице и дискови
  • - Кугле, споне, силен блокови
  • - Стање акумулатора, због климе више се троши,
  • - Водена пумпа
  • - Светлосна сигнализација (јако је битно да вас други примете)

Возите ваше најмилије, прелазите велику километражу у кратком период, зато је ова провера неопходна.

3. Избегавајте казне за прекорачење брзине

Када кренете на пут, будите на одмору у правом смислу те речи. Не журите, уживајте у разговору са породицом, посматрајте пределе кроз које пролазите. Савет је да на свака 3 сата направите кратак одмор да се освежите.

Да би путеви били сигурни, полиција у току годишњих одмора поставља више патрола како би контролисали брзину на путевима. Будући да ћете највероватније возити путевима којима често не путујете, обратите пажњу на ограничење брзине и обавезно држите лагано ногу на педали гаса, како бисте избегли неблаговремену казну за прекорачење брзине.

4. Проверите време

У данашње време има доста добрих апликација које показују какво ће време бити у правцу где планирате путовање. Уколико се спрема велико невреме као што је црвени метео аларм на дан кад сте планирали кретање, можда би требало размислити о опцији да кренете дан раније.

Једна од апликација која је достигла милион преузимања, можете преузети на следећем линку кликни овде