Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-05-01T12:25

Preko C kategorije do jednog od najtraženijih zanimanja

Auto škola Fest je od nedavno uvela u svoju ponudu vozačku obuku i polaganje za C kategoriju zbog velikog interesovanja. Iznenadio nas je broj vozača koji žele da unaprede svoje veštine i svoju radnu biografiju tako što će naučiti da upravljaju kamionima i šleperima.

Ova odluka vozača se pokazala veoma dobrom jer buduće vozače kamiona očekuje čitav niz povoljnih okolnosti u zemlji i inostranstvu.

Vozači kamiona ne čekaju na birou rada

Udruženje vozača kamiona iz Kraljeva dalo je procenu da u ovom momentu u Srbiji fali oko 5.000 vozača kamiona. To znači da se vozači kamiona uopšte ne zadržavaju na birou rada, već da ih autoprevoznici vrlo rado prihvataju u svojim redovima.

Za vožnju kamiona C kategorija i šlepera CE kategorija u Srbiji dovoljno je da vozač ima vozačku dozvolu adekvatne kategorije.

Nakon polaganja vozačkog ispita, mladi vozači kamiona treba da budu na praksi. Tačnije treba da budu suvozači iskusnim vozačima kamiona dva-tri meseca, a potom mogu samostalno da voze rute, najpre u zemlji, pa onda i u inostranstvu. Polaganjem za vozačku dozvolu C kategorije i CE kategorije, mnoge osobe mogu jednostavno i povoljno da izvrše prekvalifikaciju i tako reše svoj poslovni status.

Lako do radne vize evropskih zemalja

Mnoge zemlje Evropske Unije imaju velike potrebe za dodatnom radnom snagom u oblasti transporta i zato otvaraju svoja vrata migrantima iz zemalja izvan EU. Vozači kamiona iz Srbije treba da polože za EURO CODE 95 licencu, što se obično obavlja u Sloveniji. Zatim, mogu da konkurišu za radna mesta u zemljama Evropske Unije i radne vize. Za obavljanje ove vrste posla uglavnom nije potreban visok nivo znanja stranog jezika zemlje u koju se odlazi.

Nedavno su nemački mediji izvestili o tome da u Nemačkoj trenutno fali oko 60.000 vozača kamiona. Iz nemačkog Saveznog udruženja prometa robe govore o hitnosti dovođenja vozača kamiona iz inostranstva i o budućem poboljšanju uslova rada. Tako da vozače kamiona u Nemačkoj očekuje bruto plata između 2.500 i 3.000 evra, više slobodnih dana i organizovansmeštaj.

Našim vozačima na parkinzima u inostranstvu neretko prilaze drugi vozači da ih pozovu da pređu u njihovu firmu, obećavajući dobre uslove. Vozači kamiona su deficitarni i u drugim zemljama EU, u Austriji, Holandiji i Nordijskim zemljama. Slične probleme sa nalaženjem vozača kamiona imaju i kanadski autoprevoznici, koji obećavaju godišnje plate između 50 i 60 hiljada evra.

U naredim godinama Kanada će odobravati useljeničke i radne vize za vozače kamiona sa olakšicama.

Dobra edukacija – pola posla

Vozačka obuka za C kategoriju podrazumeva 7 teorijskih i 15 praktičnih časova i polaganje vozačkog ispita stručnom pred komisijom. Teorijska obuka se obavlja u prostorijama auto škole i kandidati u toku jednog dana mogu imati najviše dva vezana časa. Nakon završene teorijske obuke sledi teorijski deo vozačkog ispita, a nakon toga praktična obuka.

Praktični časovi se održavaju na poligonu auto škole i na javnom putu. Kandidati će učiti kako da voze napred sa promenom stepena prenosa, vožnju unazad sa promenom saobraćajne trake, vožnju unazad zbog utovara i istovara, parkiranje vozila i mnoge druge neophodne stvari. Vozači kamiona treba tokom vozačke obuke da savladaju niz veština vezanih za korišćenje elektronskih sistema za navigaciju, praćenje i rutiranje puta.

Da bi mogli da se prijave za vozačku obuku za C kategoriju kandidati moraju da već imaju vozačku dozvolu B kategorije, najmanje 21 godinu života i važeće lekarsko uverenje za C kategoriju. Kada se odluče da polažu za CE kategoriju, neophodno je da već imaju vozačku dozvolu C kategorije i tada je predviđeno pohađanje pet praktičnih časova i polaganje.

Auto škola Fest pruža kvalitetnu vozačku obuku za C i CE kategorije u skladu sa važećim propisima u Srbiji. Svi zainteresovani mogu da se prijave na telefone: 011/407-9304 i 065/325- 1321.