Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-05-01T13:08

Kako se izboriti sa gužvom u saobraćaju?

Sigurno je da niko ne želi da provodi vreme u blokiranom automobilu između gomile drugih automobila, koji se ili sporo kreću ili ne kreću uopšte. Nažalost, takva slika je svakodnevica u Beogradu, čije su saobraćajnice davno projektovane za daleko manji broj vozila nego što ih grad ima.

Takve situacije zahtevaju veliko strpljenje i oprez prilikom kretanja jer se tada češće dešavaju sudari vozila.

Gužve u vreme praznika

Praznici, naročito Nova godina, Prvi maj i velike slave, vreme je povećanog broja vozila na ulicama. Iako gužve ne traju tokom celog dana, već uglavnom po nekoliko sati, kretanje po gradu može biti nekoliko puta sporije nego inače. Ukoliko planirate da sa porodicom ili prijateljima otputujete za Prvi maj, gledajte da to obavite dan ranije ili baš jako rano ujutru, inače računajte da će vam za izlazak iz Beograda biti potrebno oko dva sata.

Guzva u saobracaju

Najveće raskrsnice u tim periodima regulišu saobraćajni policajci.

Jutarnji i popodnevni špicevi

Saobraćaj u gradu se intezivira u vreme kada ljudi masovno idu i vraćaju se sa posla. To znači da ako možete da birate, izbegavajte da se krećete vozilom ujutru od pola osam do devet časova i posle podne od četiri do pola šest. Petkom su najveće gužve u Beogradu u to vreme. Gužva u to vreme može da se izbegne ukoliko se, umesto velikih saobraćajnica, odlučite da idete paralelnim manjim ulicama kada je to moguće.

Gužve se uvećavaju kada se zbog radova na putu pojedine saobraćajnice zatvore i saobraćaj preusmeri na druge pravce.

Saobraćajne nesreće kao uzrok zastoja u saobraćaju

Prilikom saobraćajnih nezgoda, u kojima učestvuju najmanje dva motorna vozila, postoji mogućnost paralisanja dela puta. U zavisnosti od prometnosti saobraćajnice na kojoj se desila saobraćajna nesreća i od njenog obima, saobraćaj moži biti potpuno zaustavljen ili ograničen na samo jednu saobraćajnu traku. Kada za kretanje vozila preostane jedna saobraćajna traka, kretanje vozila se obavlja naizmeničnim propuštanjem koje reguliše saobraćajna policija.

Zimski period

Gužve na gradskim ulicama se drastično uvećavaju snežnih i kišnih dana. Razlog tome je to što veći broj građana koristi automobile, ali i znatno sporija i opreznija vožnja zbog mokrih kolovoza, snega i leda. Sporija vožnja je siguran znak da će se u Beogradu, bar na važnijim saobraćajnicama stvoriti gužva.

Kada pada kiša, pravci koji su inače opterećini bivaju znatno usporeni, a nekad i paralisani. Obično su najzakrčeniji prilazi mostovima, Slavija, Mostarska
petlji, ulica Kneza Miloša, Autokomanda, na spuštanju za auto put i sam auto put. Takođe, veći broj vozila bude i na prilazima gradu, kao i na naplatnim rampama.

U zimskom periodu se često zatvaraju pojedine ulice zbog pucanja vodovodnih i kanalizacionih cevi, što je dodatno opterećenje za saobraćaj tog dela grada. Saobraćaj iz zatvorenih ulica se sobraćajnom signalizacijom ili radom saobraćajne policije preusmerava na druge pravce. Obaveštenja o ovakvim okolnostima možete pratiti preko sajta AMSS-a.

Opasnost za mlade vozače

Vozači koji su tek položili vozački ispit i imaju probnu vozačku dozvolu, trebali bi da izbegavaju saobraćajne gužve i vožnju u otežanim okolnostima. Tokom vozačke obuke u auto školi, kandidati će biti detaljno informisani o složenosti kretanja u saobraćajnim gužvama. Tokom praktične obuke će imati priliku da iskuse neke važne saobraćajne situacije, koje su tipične za saobraćajne gužve u Beogradu.

Vozačko iskustvo, koje se stekne tokom praktične obuke vožnje, dakle uz kontrolu i podršku instruktora, kasnije će bitno uticati na pravilno rasuđivanje i vladanje u eventualnim rizičnim situacijama. Dobar izbor auto škole i kvalitetna vozačka obuka su od velikog značaja za bezbednost vozača u saobraćajnim gužvama.

Za informacije u vezi vozačke obuke pozovite telefone: 011/407-93-04 i 065/325-13-21.