Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-04-30T18:16

Izbegnite kazne za nepropisno parkiranje kao vozač početnik

Parkirenje vozila na nepropisnom mestu dešava se relativno često, naročito u Beogradu. Razlog tome je mali broj parking mesta, uske stare ulice, u kojima nema dovoljno mesta ni za parkiranje njenih stanara, nedostatak saobraćajne signalizacije, ali i neznanje.

Nije retkost da se automobili parkiraju i zaustavljaju na mestima koja su veoma loša po funkcionisanje saobraćaja, ali se može reći da je ipak najgore pešacima.

U mnogim naseljima u Beogradu, kao što je slučaj sa Zvezdarom i Voždovcem, pešaci u mnogim ulicama uopšte ne mogu da šetaju trotoarom jer ga zauzimaju parkirana vozila.

pešaci u mnogim ulicama uopšte ne mogu da šetaju trotoarom jer ga zauzimaju parkirana vozila.

Iako se takvo stanje u mnogome toleriše vozačima, može se desiti da ih iznenade kazne za nepropisno parkiranje. U tim situacijama posebno loše prolaze mladi vozači jer još uvek ne znaju koji su to prekršaji koji se sticajem okolnosti “tolerišu”, a koji ne.

Parkiranje i zaustavljanje po propisima

Zaustavljanje vozila je svaki prekid vožnje u trajanju do tri minuta pri čemu vozač ostaje u vozilu. Parkiranje vozila je ssvaki prekid vožnje duži od tri minuta, ukoliko se ne radi o postupanju po znaku i pravilu kojim se reguliše saobraćaj.

Glavna stvar je da vozač ne sme da se zaustavi ili parkira vozilo na mestu koje bi ugrožavalo odvijanje saobraćaja i kretanje pešaka. Da stvar ne zvuči proizvoljno i relativno, navešćemo najznačajnije primere gde je zabranjeno parkiranje i u kojim situacijama.

 • Na pešačkom prelazu i u neposrednoj blizini raskrsnica
 • Na raskrsnici i najmanje pet metara od najbliže poprečne ivice kolovoza
 • U tunelu, na nadvožnjaku, na podvožnjaku i na mostu
 • U blizini prevoja ili na krivini gde je preglednost slaba
 • Na mestima gde se zaklanja saobraćajni znak
 • Na trotoaru, osim ako nema znak da je parkiranje dozvoljeno i ako ostane najmanje 1,60 metara širine za prolaz pešaka (kršenje ovog pravila se vrlo često toleriše zbog velikih gužvi u Beogradu)
 • Na stajalištu za vozila javnog saobraćaja
 • Na parking mestima rezervisanim za invalide
 • Na mestu gde se parkiranjem sprečava izlazak sa parkinga drugom vozilu
 • Na pešačkoj stazi, na trgovima i u pešačkoj zoni
 • Na kolskom ulazu u zgrade i garaže
 • Tamo gde je saobraćajnim znakom zabranjeno parkiranje
 • Uz tramvajske i vozne šine

Opasnosti kod nepropisnog parkiranja

Dovoljno je samo šetati ulicama Beograda da se čuju nebrojene grdnje nesavesnih ili nemarnih vozača koji su nepropisno parkirali automobile. Osim što ta pojava ometa saobraćaj, stvara i veliku nervozu kod pešaka, i to sa punim pravom.

Najgore verovatno prolaze majke sa malom decom u kolicima kada su primorane da izvode akrobacije kako bi izbegle sva vozila na trotoaru. Bahatim nepropisnim parkiranjem automobila, vozači pokazuju svoju ličnu nekulturu i necivilizovano ponašanje.

Nepropisno parkiranje neretko izaziva niz problema u saobraćaju od kojih su najdrastičniji sudari vozila koja pokušavaju za izbegnu nepropisno parkirano vozilo. Jedan od najgorih slučajeva nepropisnog parkiranja je parkiranje na putu van naselja, u blizini prevoja, kada vozila iz suprotnog smera nikako ne očekuju parkirano vozilo.

Kazne za nepropisno parkiranje

Nepropisno parkiranje evidentira i kažnjava saobraćajna ili komunalna policija. Ukoliko “Pauk” odnese automobil, pored novčane kazne za nepropisno parkiranje, vozač je primoran da plati i uslugu prevoženja automobila do placa Parking servisa. Telefon da proverite gde vam je vozilo +381 11 3035 400.

Ukoliko vozač nije prisutan u vozilu policijski službenik će napisati rešenje o hitnom uklanjanu vozila u roku od minimalno tri minuta. Naknada za uklanjanje vozila zavisi od njegove težine, dok se novčane kazne kreću od 5.000 do 10.000 dinara.

Ukoliko se novčana kazna plati u roku od osam dana smanjuje se za 50%. Da bi vozači stekli sva potrebna znanja o saobraćajnim pravilima i da bi zbilja shvatili važnost ovih pravila, treba da pohađaju kvalitetnu vozačku obuku u licenciranoj auto školi.

Pročitajte još: Sve o kategorijama vozačkih dozvola na jednom mestu

Auto škola Fest se svojim kvalitetom i visokom prolaznošću na vozačkom ispitu izdvojila iz mora drugih auto škola u Beogradu. Za dodatne informacije pozovite telefone: 011/407-9304 i 065/325-1321.