Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-04-30T18:34

Kako do posla vozača kamiona?

Posao vozača kamiona i vozača šlepera je sve popularniji jer obećava dobru zaradu čak i u našim uslovima. Vozači kamiona se ne zadržavaju na birou za zapošljavanje u Srbiji jer spadaju u grupu deficitarnih radnika.

Tome doprinosi kontinuirani odliv ovog profila u inostranstvo, najčešće Nemačku i Austriju, gde sa lakoćom dobijaju radne dozvole. Za mnoge radnike u našoj zemlji prekvalifikacija, odnosno sticanje znanja i veština za obavljanje ovog posla, znači i konačno uhlebljenje.

Posao vozača kamiona

Šta je sve potrebno za posao vozača kamiona?

Pre svega, posao vozača nije lagan. Dobar vozač kamiona je osoba koja voli da je na putu i nema problem sa odsustvovanjem od kuće. Biti vozač kamiona podrazumeva određeni stil života koji je karakterističan za ovo zanimanje.

Tu spada interesovanje za funkcionisanje mehanike i elektronike koja se nalazi u kamionu, zatim spremnost da se u kabini kamiona provodi dosta vremena, da se prave česte pauze na pumpama i drugim odmorištima za kamione, da se nađe zabava u vreme dokolice dok se čeka na carini ili na utovaru robe i tako dalje.

Vozač kamiona treba da bude senzibilisan za sve što čini njegov posao jer mu to ispunjava veliki deo njegovog vremena.

Da bi neko postao vozač kamiona u Srbiji neophodno je da prođe vozačku obuku za C kategoriju, a zatim da prođe praksu od nekoliko meseci na mestu suvozača kod autoprevoznika.

Ukoliko osoba želi da unapredi svoje mogućnosti, može da položi za CE kategoriju, koja omogućava upravljanje kamiona sa prikolicom.

Zaposlenje u inostranstvu

Za posao vozača kamiona u zemljama Evropske Unije potrebno je da se položi za EURO CODE 95 licencu, za koju se prethodno organizuje kratka obuka. Licenca omogućava prevoz robe i putnika u firmama koje su registrovane u Evropskoj Uniji i obnavlja se na pet godina.

Sporazumom Republike Srbije i EU omogućeno je da vozači kamiona sa licencom CODE 95 mogu da rade probni rad u trajanju od šest meseci kod evropskih prevoznika, a da zatim dobijaju radnu dozvolu i isprave bez čekanja.

Već na oglasnim tablama Zavoda za zapošljavanje možete naći dosta oglasa za poslove vozača kamiona u inostranstvu. Tu su još specijalizovane agencije koje pružaju usluge posredovanja u zapošljavanju vozača kamiona, ali i oglasi za posao na stranim portalima za zapošljavanje.

U poslednje vreme našim vozačima kamiona koji su na inostranim rutama na parkinzima prilaze strane kolege vozači nudeći im posao u ime firme u kojoj su zaposleni.

Vozačka obuka za vozača kamiona

Da bi zainteresovani kandidat došao do vozačke dozvole C kategorije neophodno je da prethodno ima vozačku dozvolu B kategorije i minimum 21 godinu. Pri upisu u auto školu dostavlja se zdravstveno uverenje za C kategoriju i lična karta na uvid.

Vozačka obuka podrazumeva sedam teorijskih časova i petnaest praktičnih. Teorijski časovi se održavaju u prostorijama auto škole, a nakon odslušane nastave polaže se teorijski deo vozačkog ispita.

Nakon toga se prelazi na praktičnu obuku koja se održava na poligonu auto škole i na javnom putu. Budući vozači kamiona će učiti kako da voze napred sa promenom stepena prenosa, vožnju unazad sa promenom saobraćajne trake, vožnju unazad zbog utovara i istovara, parkiranje kamiona i mnoge druge bitne stvari.

Deo obuke je upravljanje modernim sistemima za rutiranje, navigaciju i praćenje kamiona. Polaznik može da ima najviše dva teorijska ili praktična časa dnevno. Nakon završene vozačke obuke polaže se vozački ispit pred tročlanom komisijom.

Auto škola Fest organizuje vozačku obuku za C kategoriju i CE kategoriju u skladu sa važećim propisima. Iskusni instruktori vožnje daju veliki doprinos prevenciji saobraćajnih nezgoda sa kamionima iscrpnim edukovanjem i savetovanjem kandidata.

Za više informacija pozovite telefone: 011/407-9304 i 065/325-1321.