Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-05-01T12:50

Kako pobediti tremu na vozačkom ispitu?

trema na vozačkom ispitu

Veliki broj kandidata za polaganje vozačkog ispita B kategorije se suočava sa tremom neposredno pred ispit, na samom ispitu, a neki čak i danima pred ispit.

Budući da previše izražena trema nije saveznik u uspešnom polaganju vozačkog ispita, iznosimo vam nekoliko saveta koji mugu biti od pomoći.

Ponavljajte na vreme

Da biste značajno smanjili tremu pred vozački ispit, potrebno je da redovno i sa razumevanjem učite gradivo koje prolazite na teorijskoj i praktičnoj obuci.

I naravno da sve povremeno ponavljate kako ne biste zaboravili. Ne kaže se džabe da je ponavljanje majka znanja. Ponavljane je izvrstan „lek“ za stres i tremu jer oni uglavnom i nastaju kao posledica nesigurnosti i konfuzije prilikom učenja. Gradivo koje se prelazi u auto školi možete i dodatno sistematizovati (mada je već dobro sistematizovano) i povezati vizuelno sa događajima sa praktične nastave.

Možete izgraditi i ličnu simboliku za pojedina pravila ako će vam to pomoći da lakše savladate gradivo. Od pomoći su vam i online testovi na sajtu auto škole koji su dostupni samo za upisane kandidate.

Pro;itajte još: Kako pobediti stres pri polaganju vozačkog ispita

Vodite mini dnevnik

Zapišite dešavanja koje su ostavila na vas utisak prilikom praktičnih časova.

Zabeležite svoje greške, ali i objašnjenja instruktora u posebnu svesku ili blokčić, koje možete povremeno ponovo pročitati. Bitno je zapisati suštinu, ali i opis situacije kako ste je vi doživeli jer je moguće da ćete se ponovo naći u istoj situaciji. Vaš utisak je presudan i kada se radi o čisto tehničkim stavrima kao što je pritisak na kvačilo i davanje gasa.

Logično je da se ovakve beleške bitno razlikuju od ososbe do osobe. Ukoliko to ne radite neminovno je da deo izrečenog ili učinjenog sa 40 praktičnih časova i zaboravite.

Odvozajte bar jednu rutu u glavi

Dan pre izlaska na vozački ispit probajte da vizualizujete svoju vožnju poznatim rutama koje se mogu naći na ispitu.

Probajte da budete što detaljniji. Prisetite se rasporeda ulica, semafora, saobraćajne signalizacije, uobičajene gužve, prestrojavanja, zaustavljanja na pešačkom prelazu i svega drugog čega možete da se setite.

Naravno, pored puta treba da vizualizujete i svoje poteze kao što su menjanje brzine, gledanje u retrovizor, gledanje levo i desno, zaustavljanje. Iako je nemoguće da se baš svega setite, korist od ove aktivnosti je višestruka.

Instruktor je tu za sva vaša pitanja

Nemojte se ustručavati da instruktora po potrebi zaustavite i pitate sve što vam nije jasno. Ukoliko vam prvo objašnjenje nije leglo, nemojte se tu zaustaviti.

Pitajete ponovo i zatražite detaljnije objašnjanje! Imajte na umu da je instruktor tu za vas i da nema glupih pitanja jer ste vi početnik i normalno je da imate mnogo napoznanica.

Dobar san je neophodan

Ukoliko se na vozačkom ispitu pojavite nenaspavani i umorni, osetićete da nije sve u vašim rukama jer namate dovoljno snage.

Da se to ne bi desilo dajte sve od sebe da legnete na vreme, da se relaksirate i naspavate. Nekim osobama u tome pomaže čaj, dok se drugi (retki) odlučuju za tablete za spavanje. Ova druga varijanta je rizičnija jer je vreme delovanja tableta za spavanje prilično dugačko i može da loše utiče na koncentraciju na vozačkom ispitu.

Umesto toga probajte da primenite neku od tehnika relaksacije, kao na primer vežbe disanja.

Dobar izbor auto škole

Auto škole koje vrše kvalitetnu vozačku obuku imaju i daleko bolju prolaznost na vozačkom ispitu.

Auto škola Fest može da se pohvali izuzetno visokom prolaznošću njenih kandidata na vozačkom ispitu.

Za sve informacije pozovite telefone: 011/407-9304 i 065/325-1321.