Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-05-01T21:34

Mere bezbednosti u automobilu

Tehnička ispravnost vozila

Poznato je da svako motorno vozilo treba da prođe tehnički pregled jednom godišnje. Ukoliko postoji bilo kakva sumnja u ispravnost vozila, na primer čujete lupanje sa neke strane ili nepravilan zvuk motora, posetite ovlašćeni servis svog vozila. Na bezbednost vožnje značajno utiče stanje kočionog sistema. Dakle kočnice su deo vozila koji bi trebalo najčešće da se proverava.

Pored kočnica pažnju treba obratiti na automobilske gume. Neadekvatne gume, istrošene, znatno utiču na lošije upravljanje vozilom i povećavaju zaustavni put vozila. To znači da isti automobil sa novim gumama brže koči nego kad je sa starim gumama. Propisana dubina šare na automobilskim gumama ne sme da bude ispod 2,6mm. Ipak preporuka je da se menjaju gume kada je šara na njima oko 3mm. Trajanje guma zavisi od automobila, stanja na putevima i načina vožnje. Gume su sezonske, tako da zimske i letnje treba da se smenjuju, uz njihovo pravilno odlaganja kada nije sezona. Iako mnogi vozači na to ne obraćaju pažnju, važno je napomenuti da zimske i letnje gume nisu istog sastava i ne ponašaju se isto na istim određenim temperaturama.

Pri kupovini automobila, naročito polovnog, obratite pažnju na njegove bezbednosne karakteristike. Od značaja je čvrstoća putnične školjke, vazdušni jastuci, karakteristike deformacionih zona, pojasevi, senzori za parkiranje i kamere. Bezbednost vozila se provera na takozvanim „kraš“ testovima, o kojima je poželjno informisati se pre kupovine vozila.

Vezivanje sigurnosnog pojasa

Mnogi vozači smatraju da će im vezani sigurnosni pojas smetati u vožnji, što je apsolutna predrasuda. Edukacija o značaju sigurnosnog pojasa tokom saobraćajnih nezgoda mora da počne u auto školi. Nevezivanjem sigurnosnog pojasa vozač ugrožava sebe i svoje saputnike u vozilu.

Vezivanje pojasa

Kazne za ne poštovanje ovog propisa se stalno povećavaju. Trenutno je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara, što daje željene efekte. Vezivanje pojasa prema istraživanjima doprinosi preživjavanju prilikom teških i smanjuje povređivanje usled lakših saobraćajnih nezgoda. Prilikom sudara pojas sprečava kretanje tela unapred i izletanja iz vozila. Kolika je važnost vezivanja sigurnosnog pojasa govori i to da je na vozačkom ispitu vezivanje pojasa jedna od ključnih stvari koje se obavljaju pre pokretanja vozila. Usled neispunjavanja ovog pravila automatski se pada vozački ispit.

Zato instruktori u auto školi insistiraju da svaki polaznik odmah nakon ulaska u vozilo veže sigurnosni pojas.

Bezbednost dece u automobilu

I pored loših statistika kada je u pitanju stradanje dece u saobraćaju, roditelji i dalje nedovoljno poštuju propis o bezbednoj vožnji dece u automobilu. Deca nisu najsigurnija u naručju roditelja. Posebna sertifikovana auto sedišta su obavezna za decu dok ne dostignu težinu od 36 kilograma i visinu od 150 centimetara.

Sedište za dete treba da odgovara njegovoj visini i težini. Pored sedenja u auto sedištu dete treba da bude i propisno vezano, što znači da pojasevi prelaze preko ključne kosti i karlice deteta. Treba voditi računa da se ne desi da kaiševi prelaze preko glave,vrata ili stomaka deteta. Kvalitetna vozačka obuka, iz koje vozač izađe sa visokom svešću o bezbednosti u automobilu, ključ je bezbednosti u saobraćaju.

Auto škola Fest ulaže veliku energiju da edukuje svoje polaznike o velikom broju tema koje utiču na njihovu kasniju bezbednu vožnju. Sistematičan pristup, najpre teorijskoj obuci, a zatim i praktičnoj, do sada je dao odlične rezultate, već na polaganju vozačkog ispita. Budući da se u auto školi insistira na stvaranju navike poštovanja propisa, vozači koji izađu iz Auto škole Fest su bezbedni vozači.