Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-05-01T14:43

Šta je nasilnička vožnja?

Brza vožnja

Agresivna vožnja nije redak slučaj na našim drumovima. Neki vozači jednostavno nemaju obzira za bezbednost, kako svoju, tako i drugih učesnika u saobraćaja.

Problem je odavno prepoznala saobraćajna policija, ali su tek od skoro kazne za nasilničku vožnju pooštrene. Mladi vozači, koji tek sada sedaju prvi put za volan treba dobro da se upoznaju sa pojmom nasilničke vožnje.

Mlade vozače često ponese adrenalin ili dinamična vožnja, kako oni to zovu. Predstavljamo detaljno pojam nasilničke vožnje i predviđene kazne za istu.

Šta predstavlja nasilnička vožnja?

Nasilničkom vožnjom se prema propisu smatra postupanje vozača koje je u suprotnosti sa saobraćajnim propisima. Vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti drugih vozača.

Iako je propisom vrlo široko objašnjenja, dajemo i preciznije objašnjenje na koje slučajeve se misli.

Nasilničkom vožnjom jednog vozača može da bude ugrožen veliki broj drugih učesnika u saobraćaju. Radi se pre svega o bezobzirnom ponašanju za volanom udruženim sa kršenjem saobraćajnih propisa.

U narednom video klipu videćete kako izgleda nasilnička vožnja. Kako razmišlja čovek koji ide gradom preko 100 km/h. Ne shvatajući da ovakva vožnja može biti fatalna za njega i druge učesnike u saobraćaju. . 

Nasilničkom vožnjom se smatra kada vozač:

 

  • - najmanje dva puta prođe kroz crveno svetlo za deset minuta
  • - preticanje kolone vozila sa prelaskom preko pune linije,
  • - prekoračenje za 90km/h od dozvoljene brzine u naselju
  • - za 100km/h veća brzina od dozvoljene van naselja.
  • - nasilničkom vožnjim se smatra vožnja vozača koji ima više od dva promila alkohola u krvi.

Zakonske kazne za nasilničku vožnju

Nasilnička vožnja je do sada bila uzrok velikih saobraćajnih nesreća sa velikim brojem nastradalih osoba. Kazne do skoro nisu bile dovoljno oštre, ali ni dovoljno poznate široj javnosti.

Od 2017. godine za nasilničku vožnju predviđena je oštrija kaznena politika. Ukoliko vozač nije izazvao udes nasilničkom vožnjom, zaprećena kazna mu je 15 kaznenih poena, 30-60 dana zatvora. Kazna može biti i 240-360 sati rada u javnom interesu i devet meseci zabrane vožnje.

Novčani deo kazne iznosi od 120.000 do 140.000 dinara.

Ukoliko je vozač izazvao saobraćajnu nesreću sleduje mu 45-60 dana, zatvora ili 300-360 sati rada u javnom interesu. Takodje zabrana vožnje najmanje deset meseci i 17 kaznenih poena.

Društveno koristan rad kao kaznena mera

Pored toga, izriče se i novčana kazna u iznosu od 130.000 do 150.000 dinara. Pod radom u javnom interesu se podrazumevaju pomoćni poslovi u različitim institucijama kao što su komunalna preduzeća, bolnice, mesne zajednice, muzeji, pozorišta i slično.

Rad u javnom interesu po odluci suda može biti smanjen za četvrtinu ukoliko se potvrdi redovno i savesno izvršavanje zadataka. Edukacija – jedina mera prevencije Nasilnička vožnja ostavlja vrlo loš utisak na mlade vozače jer može da im se učini da to i nije tako opasno i da se prolazi nekažnjeno.

Nasilnička vožnja kao ozbiljan društveni problem

Nasilnička vožnja je zato ozbiljan društveni problem. Zato auto škole imaju važnu ulogu u prevenciji agresivnog ponašanja za volanom. Edukovanjem budućih vozača na pravi način, auto škole postaju važan činilac bezbednosti u saobraćaju.

Tokom vozačke obuke polaznici Auto škole Fest prolaze sistematičnu teorijsku i praktičnu obuku, tokom koje sa instruktorom prepoznaju opasnosti na putu, ali i one opasnosti koje su izazvane vlastitim ponašanjem.

Instruktori su u prilici da tokom obuke uvide sklonosti kandidata i da ih pažljivo usmeravaju pozivajući se na svoje iskustvo. Savestan rad instruktora sa velikim iskustvom se pokazao kao vrlo efikasna metoda rešavanja potencijalnih problema u saobraćaju. Svi koji su zainteresovani za vozačku obuku će u Auto školi Fest pronaći pouzdane edukatore .

Za dodatne informacije pozovite telefone Auto škole Fest: 011/40-79-304 i 065/325-13-21.