Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-05-01T21:39

Saveti kako da položite poligon na vozačkom ispitu

Polaganje poligona je praktični deo vozačkog ispita. On je isti za sve kandidate i neophodno ga je položiti da biste mogli polagati drugi deo praktičnog ispita – vožnju u saobraćaju. Kada se položi poligon imate rok od godinu dana da položite i drugi deo ispita, u suprotnom se položeni ispit na poligonu poništava.

Šta je to što se očekuje od vas na poligonu?

 1. Uključite motor i svetla
 2. Vizuelno pregledajte automobil da biste ustanovili da je ispravan za vožnju
 3. Vežite pojas
 4. Podesite sedište
 5. Podesite retrovizor
 6. Sledi vežba 1 Ona podrazumeva vožnju napred sa promenom stepena prenosa, do zaustavne linije, te vožnju u nazad gde menjate saobraćajnu traku,
 7. Vežba 2: nastavlja se vožnja unazad između čunjeva
 8. Vežba 3: Ubrzavanje i kočenje
 9. Vežba 4: Polukružno okretanje vozila sa maksimum tri potpuna manevra, a prostor dozvoljene širine je dve saobraćajne trake
 10. Vežba 5: Podužno parkiranje vozila, vožnjom unazad
 11. Vežba 6: Parkiranje vozila pod pravim uglom isto vožnjom unazad Ispit na poligonu iako zahtevan se većinom polaže iz prvog pokušaja, mnogima je dosta izazovnija vožnja u saobraćaju.

No, bez obzira na to, potrebno je da naučite da se odlično snalazite na poligonu da biste bili spremni za realan saobraćaj. Stoga, dajemo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da brže savladate poligon.

polaganje-poligona-autoskolafest

Skoncentrišite se na praktičnom delu obuke

Podrazumeva se da morate redovno dolaziti na sve obuke da biste mogli steći uslov za polaganje vozačkog ispita. Ipak, to nije samo dovoljno, na svakom času morate biti dobro skoncentrisani. Osim toga, morate biti naoružani strpljenjem, a i spremni da prihvatite kritiku.

Vožnja poligonom se obavlja uz pomoć instruktora, on je tu da vas usmeri i da vam ukaže na to gde grešite i kako da pređete preko nekih prepreka. Usvojite njegove savete i trudite se da što bolje odradite svaku vežbu i da uvažite svaki njegov zahtev. Bez važeg aktivnog učešća na obuci, mnogo ćete sporije prelaziti preko programa i kada dođe kraj obuke nećete biti spremni za polaganje ispita. Zato imajte poverenje u instruktora i dajte sve od sebe.

Kako položiti poligon, ponavljanje je majka znanja? 

Ako ste bili vredni i redovno ste učili i primenjivali sve što vam instruktor kaže, onda ćete bez problema preći sve poligonske vežbe više puta. Za sam ispit najbolje je da znate čitav poligon napamet, kako treba da se krećete gde se nalaze čunjevi, gde su linije.

Preporučujemo vam da posle svake obuke, bilo na poligonu ili u saobraćaju, pokušate da se setite i preslišate šta ste sve naučili danas. Pokušajte da zamislite da ste ponovo u automobilu i kako opet prolazite kroz poligon. Videćete kako ćete već na sledećem času obuke znati mnogo bolje da se snađete.

Redovnim ponavljanjem gradiva posle svakog časa sa lakoćom ćete znati svaki poret napamet, bez i da pokušate da se setite. To će otkloniti pritisak na sam dan polaganja.

Steknite osećaj o veličini vozila

Naravno, da bi se stekao tačan osećaj o veličini vozila potrebno je mnogo iskustva i godina vožnje. Zato početnici najviše greše, imaju predstavu da je njihov automobil mnogo veći nego što jeste ili manji. Zato se dešava da voze na punoj liniji ili da ne budu dovoljno pažljivi tokom parkiranja.

Ovo je sve razumljivo i svaki vozač je kroz to prošao. Ipak i vreme tokom same obuke iskoristite za to da steknete osećaj kolika je veličina vozila. Osećaj se stiče velikim brojem ponavljanja. Verovatno ćete više puta oboriti čunjeve ili ćete preći zaustavnu liniju dok ne naučite kako da kontrolišete vozilo.

Ovo je definitivno jedna od najvažnijih stavki za sve vozače, zato u nju najviše ulažite i tokom obuke, a i posle kada budete mogli da vozite u sopstvenom vozilu.

Budite smireni i oprezni

Mnoge na samom ispitu uhvati panika pa zaborave sve što su znali. Da biste to izbegli preporučujemo da udahnete izbrojite do pet i izdahnete. Zadržavanje daha će smanjiti strah i usporiti otkucaje srca.

Ako ste sve naučili i poslušali većinu prethodnih saveta nema potrebe da se nervirate i plašite oko samog ispita. Ipak, zdravo je imati malu dozu treme koja ne blokira već podstiče. Tako ćete na ispitu biti izuzetno pažljivi. Vozite plako, nemojte zbrzati, jer tad postoji veća mogućnost od toga da napravite grešku. Srećno na ispitu!