Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-05-03T13:03

Obuka za polaganje vozačkog ispita sa 16 godina

polaganje vozačkog ispita sa 16 godina

Većina mladih je nestrpljiva da što pre sedne za volan. Na taj način osvajaju svoju slobodu i dokazuju sebi i drugima da su ušli u svet odraslih, te da ih treba shvatati ozbiljno. Polaganje vozačkog ispita tinejdžeri doživljavaju kao veliku stvar koju su priveli kraju kako su želeli.

Obično se za tu priliku posebno dobro spreme, čak i kada to nije njihov običaj postupanja sa gradivom u školi. Imajući to u vidu zakonodavac je predvideo da mladi ljudi mogu da se prilično rano edukuju o saobraćajnim pravilima i tehnici vožnje.

Već sa 16 godina momci i devojke mogu da krenu na teorijsku i praktičnu obuku. Kada se odlučuju za upisivanje na vozačku obuku treba dobro da razmisle da li se osećaju dovoljno zrelo i spremno za tako važnu ulogu.

Obuka za polaganje vozačkog ispita sa 16 godina je izazov i za polaznika, kao i za njegovu porodicu. Izbor odgovarajuće auto škole sa kvalitetnom vozačkom obukom je od prvorazrednog značaja za bezbednost budućeg vozača. Učite vožnju na vreme. Obuka za polaganje vozačkog ispita može da se vrši sa punuh 16 godina, a polaganje za vožnju sa punih 17.

Na polaganje vozačkog ispita kandidat treba da ponese isključivo ličnu kartu. Vozačka obuka podrazumeva 40 časova teorijske obuke i 40 časova praktične obuke. Prvo se ide na teorijsku obuku nakon čega se polaže teorijski deo ispita. Zatim se kreće na praktičnu obuku koja se potom polaže. Obavezno je proći i obuku za pružanje prve pomoći. Nakon polaganja teorijskog dela ispita kandidat je dužan da dostavi lekarsko uverenje ne starije od godinu dana.

Probna vozačka dozvola

Po novim propisima iz 2018. godine::

Rok važenja probne dozvole je:

  1. DVE GODINE – licima koja su položila vozački ispit sa navršenih 19 godina života
  2. DO NAVRŠENE 21. godine života – licima koja su položila vozački ispit pre navršene 19. godine života

S obzirom da se novi zakon o bezbednosti saobraćaja primenjuje godinu dana od dana stupanja na snagu, neće važiti za one koji već imaju probnu vozacku dozvolu.

Mladi vozači neće smeti da voze u periodu od 23 časa do 6 časova ujutru i imaju obavezu označavanja vozila P tablicama. Za njih važi nulta tolerancija za alkohol i za korišćenje mobilnih telefona, koje nije dozvoljeno čak ni uz hands free aparat. Na auto putu za vozače sa probnom vozačkom dozvolom ograničenje brzine iznosi 110km/h, a na moto putu 90km/h.

Ono na šta treba obratiti pažnju prilikom izbora automobila je ograničenje upravljanja vozilom do 80kW, osim ako je pod nadzorom lica koje ima vozačku dozvolu duže od pet godina. Na ovaj način mladima se brani upravljanje snažnim i luksuznim automobilima, jer su često bili uzrok saobraćajnih nesreća. Obavezan nadzor starijih vozača u vozilu je neophodan kod vozača koji imaju manje od 18 godina. Tokom trajanja probne vozačke dozvole vozač sme da prevozi najviše tri osobe u vozilu.

Individualni pristup svakom kandidatu

Auto škola Fest svakom kandidatu za vozačku obuku prilazi sa poštovanjem i strpljenjem bez obzira na njegove godine. Obuka za polaganje vozačkog ispita sa 16 godina je identična kao kod starijih kandidata.

Ono što doprinosi kvalitetu obuke je individualni pristup svakom kandidatu. To znači da se instruktor prilagođava načinu učenje kandidata prilikom praktične edukacije i po potrebi prilagodi objašnjenja u teorijskoj obuci.

Šesnaestogod šnjaci obično imaju manje informacija o saobraćaju pre upisa u auto školu nego što je to slučaj sa starijim kandidatima. Zato se instruktori potrude da provere da li je mladi polaznik baš sve razumeo i stoje na raspolaganju za sva pitanja. Ukoliko imate pitanja ili želite da zakažete svoj termin za vozačku obuku pozovite jedan od telefona: 011/407-93-04 ili 065/325-13-21. Cenovnik auto škole Fest možete pogledati OVDE.