Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-05-01T15:24

Pravilno parkiranje

Većini mladih polaznika vozačke obuke parkiranje automobila predstavlja problem jer se plase greske koju bi mogli da naprave. Prilikom parkiranja je potrebna velika preciznost i fokusiranost, te se može reći da je početni oprez sasvim prihvatljiv.

Pravilno zaustavljanje vozila

Zaustavljanjem vozila se smatra svaki prekid kretanja koji traje do tri minuta. Tada vozač ne napušta vozilo, već ga označi propisanom svetlosnom signalizacijom ukoliko se vozilo nalazi na javnom putu. Dok je svako zaustavljanje koje traje preko tri minuta parkiranje, bez obzira da li je vozač u automobilu ili ne. Pre zaustavljanja vozila treba proveriti da li je zaustavljanje na željenom mestu dozvoljeno i da li se time remeti saobraćaj.

Vrste parkiranja

Na ulicama u kojima nema predviđenih parking mesta, a nije zabranjeno parkiranje, uglavnom je potrebno biti vešt u paralelnom parkiranju. Mnogim mladim vozačima ovo predstavlja problem pa se desi da zadnjim desnim točkom udaraju u ivičnjak ili prednjim krajem u vozilo parkirano ispred.

Pravilno parkiranje auto škola Fest

Paralelno parkiranje nemojte pokušavati vožnjom unapred, već isključivo unazad. Pre parkiranja, bitno je da se vozač dobro upozna sa veličinom vozila i da može dobro da proceni da će parking mesto biti dovoljno dugačko za vozilo. Kada odaberete parking mesto, krećite se unazad blago skrećući desno, zatim kada uočite da je zadnji levi točak na pravom mestu, vrtite volan levo dok vozilo ne bude paralelno sa ivičnjakom.

Parkiranje unazad je nešto češće, naročito tamo gde su jasno označena parking mesta. Vozač najpre treba da se uveri da parkiranjem neće ometati saobraćaj, a zatim da uključi desni pokazivač pravca. Vozilo treba da se kreće unazad do početka parking mesta, a zatim se volan okreće do kraja udesno, polako se otpušta kvlačilo i dodaje gas, dok se vozilo pozicionira na željeno mesto. Tokom parkiranja treba pažljivo pratiti dešavanja u saobraćaju, odnosno da li nekoga ometamo.

Ukoliko se parkiranje vrši na nizbrdici prednje točkove treba ostaviti okrenute ka desnoj ivici kolovoza, a menjač treba da bude u rikvercu. Ako se parkirate na usponu prednji točkovi treba da budu okrenuti ka sredini kolovoza, a menjač u prvoj brzini.

Gde nikako nesmete parkirati

Parkiranje je zabranjeno na pešačkom prelazu, pružnom prelazu i raskrsnici (udaljenost mora da bude najmanje pet metara). Prilikom parkiranja treba voditi računa o rastojanju između našeg i susednih vozila. Parkiranje na polaganju vozačkog ispita

Tokom vozačke obuke instruktor će kandidata informisati o svim važnim detaljima parkiranja. Parkiranje se tokom vozačke obuke vežba na poligonu, ali i na ulici.

Parkiranje na poligonu

Prilikom parkiranja na polaganju vozačkog ispita treba obratiti pažnju na ivični kamen (ivicu parking mesta) da ga točkovi ne dodiruju. Volan se nakon parkiranja vraća u prvobitni položaj tako da točkovi budu paralelni sa karoserijom vozila. Tokom vozačkog ispita parkiranje se vrši na poligonu i loša izvedba vežbi znači kraj polaganja vožnje.

Kandidati najčešće greše tako što zaborave da upale pokazivače smera, zaborave proveru preko levog ramena i ne gledaju dovoljno stanje u retrovizoru.

Auto škola Fest je nova auto škola koja pruža sistematičnu vozačku obuku za polaganje za A, A2, B i BE kategorije. Iskusni instruktori prenose teorijsko znanje i veštinu vožnje u skladu sa najnovijim propisima o saobraćaju. Uz dobru komunikaciju sa instruktorom i dosta vežbe, parkiranje više neće izazivati strah kod budućeg vozača, već će se obavljati rutinski.

Ukoliko ste zainteresovani za kvalitetnu vozačku obuku i polaganje vozačkog ispita zakažite svoje termine na telefone: +381 11 407 93 04 i +381 65 325 13 21.