Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-05-01T14:37

Probna vozačka dozvola

Nakon uspešno završene vozačke obuke i položenog vozačkog ispita dobija se probna vozačka dozvola u trajanju od dve godine, ako se izvadi sa najmanje 19 godina ili do 21 godine ako se vadi pre punoletstva.

Odavno je primećeno da vozači početnici čine značajnu stavku u statistici o saobraćajnim nesrećama u našoj zemlji. Ova novina donosi brojna ograničenja za novopečene vozače, koji su do sada bili eksponirani većim rizicima u saobraćaju.

Predviđene izmene u propisima imaju za cilj povećanje bezbednosti mladih vozača u saobraćaju, ali i saobraćaja u celini.

Pravila koja važe uz probnu vozačku dozvolu

Vozači sa probnom vozačkom dozvolom B kategorije su u obavezi da ispune sledeće zahteve koji važe od aprila 2019. godine. Vozilo kojim se služe mora da bude označeno P znakom, koji govori drugim učesnicima u saobraćaju da se u njemu nalazi početnik.

Ove oznake se stavljaju na gornji ugao prednjeg i zadnjeg vetrobranskog stakla. Novi vozač, koji još nije punoletan, ne sme da upravlja vozilom bez prisustva suvozača koji ima vozačku dozvolu najmanje pet godina.

 

Probna vozačka dozvola

 

U periodu od 23 časa do 6 časova ujutru zabranjeno je upravljanje vozilom. Vozači sa probnom dozvolom moraju da se kreću sa najviše 90% propisane brzine na određenom putu.

Za auto put ograničenje je 110 km/h, a za moto put 90 km/h. Zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje, čak i sa hands free uređajem kako bi sva pažnja bila fokusirana na bezbednost saobraćaja. Mladi vozači ne smeju uopšte da koriste alkohol.

Ne toleriše se čak ni inače dozvoljenih 0,2 promila alkohola. Nije dozvoljeno upravljati vozilima velike snage (preko 80kw), izuzev iz prisustvo suvozača koji ima vozačku dozvolu duže od 5 godina. Može da se prevozi najviše tri osobe uključujući i suvozača.

Probna vozačka dozvola se može dobiti samo jednom u životu, a izdaje se za kategorije A, A1, A2 kategoriju, B1 i B.

Potrebni uslovi za izdavanje probne vozačke dozvole 

Za izdavanje probne vozačke dozvole nakon položenog vozačkog ispita zadužen je MUP Republike Srbije. Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje probne vozačke dozvole potrebno je priložiti uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za uoravljanje vozilima B kategorije.

Zatim tu su:

  • uverenje o položenom vozačkom ispitu,
  • potvrdu o položenom ispitu iz prve pomoći,
  • ličnu kartu na uvid,
  • dve fotografije dimenzija 45x35mm
  • i dokazi o plaćenim taksama.

Svi zahtevi se podnose lično u pripadajućem MUP-u prema adresi stanovanja. Nakon podnošenja zahteva probna vozačka dozvola se dobija u roku od deset dana, a negde i dosta ranije. Nakon isteka probne vozačke dozvole izdaje se redovna vozačka dozvola u trajanju od 10 godina.

Zahtev za izdavanje vozačke dozvole treba podneti do 30 dana od isteka probne vozačke dozvole. Mladi vozači treba na vreme da znaju da sa promenom prebivališta treba da se prijave u MUP-u u opštini gde je novo prebivalište u roku od 30 dana, radi upisa u registar vozača.

Da bi put do probne vozačke dozvole bio dobar i trajao optimalno koliko vam je potrebno da savladate veštinu vožnje – bitno je da izaberete pravu auto školu.

Auto škola Fest je auto škola u kojoj rade vrlo iskusni instruktori, koji imaju odličan pristup kandidatima različitih generacija. Strpljivi instruktori su tu za sva vaša pitanja i spremni su da ponove sve radnje i pravila onoliko puta koliko je potrebno da ih svako usvoji.

Za sva pitanja u vezi vozačke obuke i polaganja vozačkog ispita pozovite telefone:  011 407 93 04 i 065 325 13 21