Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-05-03T14:24

Saveti za vožnju pred polazak na godišnji odmor

Većina vas će voziti preko 500 kilometara kako bi došli do mora ili nešto manje ako je planina u pitanju. Dugačak put uvek treba da uključi određenu pripremu kako bi se osiguralo da je putovanje bezbedno i što je moguće više bez glavobolje.

U našoj auto školi FEST svakog novog mladog vozača koji uči za B kategoriju dajemo ove savete kako bi stekli ispravne navike za ceo život.

Da bismo vam pomogli da dođete do vašeg odredišta sigurno, sastavili smo nekoliko saveta pre nego krenete na odmor. Javite nam ako imate svoje dodatne!

1. Izbegavajte noćnu vožnju

Kada kažemo noćnu vožnju, mislimo na neko vreme od 22h do 4h ujutro. Ukoliko idete auto putem možete imati mnogo manje problema nego ako vozite regionalnim putevima. Posebno je opasna Ibarska magistrala. Lokalne kafane, kojih ima puno duž ovog puta rade celu noć. Naši vozači misle da mogu da voze do kuće i pod dejstvom alkohola.

Voznja nocu

Svi znamo koliko je opasno kada se neko posle par popijenih pića uključi naglo u saobraćaj sa sporednog puta.

Statistika kaže sledeće: Jedan od osam mladića i jedna od 25 devojaka ispod 25 godina starosti konzumira alkohol u količinama opasnim po zdravlje.

Alkohol izaziva brojne poremećaje u ponašanju, funkcionisanju čula i motorici, i zahvaljujući tome, izuzetno je važan akcidentogeni faktor u saobraćajnim nesrećama.

Vozač pod alkoholom ne može da proceni sa kojom brzinom mu prilazite, tako da može naglo da se uključi sa sporednog puta na vaš pravac, a vi ne možete bezbedno da zaustavite vozilo pri brzini od 80 km na sat.

Još veći problem predstavlja poljoprivredna mehanizacija. Radovi u polju traju do kasno u noć. Traktori, kombajni izlaze na glavne puteve neosvetljeni, sa blatom, tako dam orate mnogo više voditi računa o vašoj bezbednosti nego po danu.

Pešaci su još jedan veliki problem, pretrčavaju ulicu,na putu nisu uočljivi, ne nose fluoroscentne prsluke.

Ukoliko ipak želite da pođete na put po hladovini i kad ima manje saobraćaja mi vam preporučujemo da krenete u ranim jutarnjim časovima. Većina ljudi neće biti dovoljno motivisana da se rano probudi i da krene na put. Posle 4 h sata ujutro zora sviće, manje je vozila u saobraćaju, po nama idealno vreme za početak puta na odmor. Sigurno ćete izbeći većinu ovih neprijatnosti koje smo naveli.

2. Provera automobile pre puta

Kad god se kreće na dugačak put, trebate izvršiti proveru stanja na vešem automobilu. Ovaj pregled u servisu neće vas koštati, pogotovo ako vam radi kontrolu majstor koji vam inače održava automobil.

Obavezne provere pred put su:

 

  • - Proverite da li je pritisak u gumama na predviđenom nivou,
  • - Da li imate tečnost u posudi za brisače, metlice brisača,
  • - Nivo antifriza u hladnjaku, velike su vrućine auto se više greje,
  • - U kakvom je stanju klima (filtere zameniti ako je potrebno)
  • - U kakvom je stanju ulje u motoru,
  • - U kakvom su stanju kočnice i diskovi
  • - Kugle, spone, silen blokovi
  • - Stanje akumulatora, zbog klime više se troši,
  • - Vodena pumpa
  • - Svetlosna signalizacija (jako je bitno da vas drugi primete)

Vozite vaše najmilije, prelazite veliku kilometražu u kratkom period, zato je ova provera neophodna.

3. Izbegavajte kazne za prekoračenje brzine

Kada krenete na put, budite na odmoru u pravom smislu te reči. Ne žurite, uživajte u razgovoru sa porodicom, posmatrajte predele kroz koje prolazite. Savet je da na svaka 3 sata napravite kratak odmor da se osvežite.

Da bi putevi bili sigurni, policija u toku godišnjih odmora postavlja više patrola kako bi kontrolisali brzinu na putevima. Budući da ćete najverovatnije voziti putevima kojima često ne putujete, obratite pažnju na ograničenje brzine i obavezno držite lagano nogu na pedali gasa, kako biste izbjegli neblagovremenu kaznu za prekoračenje brzine.

4. Proverite vreme

U današnje vreme ima dosta dobrih aplikacija koje pokazuju kakvo će vreme biti u pravcu gde planirate putovanje. Ukoliko se sprema veliko nevreme crveni meteo alarm na dan kad ste planirali kretanje, možda bi trebalo razmisliti o opciji da krenete dan ranije. Jednu od aplikacija koje su dostigle million preuzimanja možete preuzeti na sledećem linku klikni ovde