Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-05-03T13:28

Šta mladi vozači treba da znaju?

Probna vozačka dozvola

Prema predloženim izmenama zakona o saobraćaju oni koji sada polažu za vozačku dozvolu imaće probnu dozvolu dve godine umesto kao do sada godinu dana. To važi za vozače koji su za vozačku dozvolu položili pre svoje devetnaeste godine, izuzev ako su završili srednju saobraćajnu školu. Mladi vozači mogu da voze u periodu od 6 časova ujutru do 23 časa uveče.

To znači da je vreme vožnje po novom zakonu o saobraćaju skraćeno za jedan sat. Mladi vozači imaju ograničenje i kada je u pitanju izbor automobila. Nije dozvoljeno da voze automobile koji imaju iznad 80kW, što znači da moraju da biraju automobile slabije snage. Tokom trajanja probne vozačke dozvole vozači ne smeju da voze više od tri osobe u automobilu.

Sve potrebne instrukcije u vezi probne vozačke dozvole polaznici u auto školi Fest dobijaju u toku obuke.

Ograničenje brzine

Vodeći uzrok saobraćajnih nesreća je neprilagođena brzina vožnje, naročito kod mladih vozača. Pored uobičajenih saobraćajnih oznaka sa ograničenjem brzine, po novom zakonu mladi vozači sa probnom vozačkom dozvolom moraju da se drže brzine od 110 km/h na auto putu, 90 na moto putu i 90% propisane brzine na svim drugim putevima.

Ovo ograničenje je od velikog značaja jer se istraživanjem utvrdilo da mladi najčešće greške prave upravo nepoštujući propisanu brzinu. Većina saobraćajnih nesreća koje su nastale zbog prekoračenja brzine imale su za posledicu poginule i povređene učesnike u saobraćaju. Poštujte pomenute brzine jer je bolje stići kasnije nego ne stići nikada.

Vožnja bez mobilnih telefona

Masovno korišćenje mobilnih telefona je izmenilo mnoge životne navike ljudi, naviše na nivou dokolice. Mnogi od nas se teško opiru ovoj navici čak i kada vreme dokolice prođe. Pregledanje poruka, vajbera, društvenih mreža, web sajtova itd. uvek je interesantnije od rutinskih stvari u životu. Nažalost, nije retkost da se saobraćajne nesreće dese upravo zato što je vozač gledao u telefon umesto na put.

Kada vozač pogleda u mobilni telefon tokom vožnje da pročita poruku u trajanju od dve sekunde, on pređe oko 25 metara bez kontrole. U tom periodu može da se znatno izmeni situacija u saobraćaju, da izlete pešaci, biciklisti, motociklisti, da vozilo ispred vas promeni smer kretanja.

Najsigurnije je da telefon odložite u torbu svaki put kada sednete za volan! Samo tako u potpunosti poštujete svoj i živote ostalih učesnika u saobraćaju.

Već kada uđete u auto školu računajte da korišćenje mobilnih telefona mora da bude ograničeno.

Vožnja pod dejstvom nedozvoljenih pića

Piće je opasnost broj jedan. Vožnja pod uticajem pića usporava reakcije vozača za oko 25% što je često uticalo na tragičan ishod saobraćajnih nesreća. Iako mladi ljudi uglavnom misle da dobro podnose sve vrste pića realnost je praktično suprotna. Najteže prolaze upravo neiskusni vozači.

Voznja pod dejstvom pica

Zato je novim izmenama i dopunama zakona o saobraćaju predviđeno da se mladim vozačima ne toleriše ni 0,2 promila pića. Dakle osobe sa probnom vozačkom dozvolom ne smeju da sedaju za volan ukoliko su pile bilo šta sem vode i soka.

Prilikom obuke za polaganje vozačkog ispita instruktor će se posebno osvrnuti na pitanja bezbednog vladanja u saobraćaju. Piće je tema broj jedan kada je bezbednost saobraćaja u pitanju. Auto škola Fest sa svoje strane aktivno radi na podizanju svesti o ovoj ozbiljnoj temi.

Vrata auto škole Fest su vam širom otvorena ukoliko ste zainteresovani da kvalitetno savladate vozačku obuku i saobraćajne propise. Za sve informacije pozovite na telefone: 011/407-9304  i 065/325-1321.