Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-05-01T15:22

Vožnja u zimskim uslovima

Vožnja u zimskim uslovima može biti vrlo izazovna i samo od vaše tehnike vožnje i odgovarajuće zimske opreme zavisi da li ćete bezbedno stići na odredište. Zato instruktori auto škole Fest insistiraju da svi polaznici vozačke obuke savladaju specifičnosti zimske vožnje. Upravo je zima idealno vreme za početak vozačke obuke jer su tada polaznici primorani da dobro uvežbaju tehniku vožnje u zimskim uslovima.

Obavezna zimska oprema

Od novembra do aprila je prema važećim propisima neophodno posedovanje i korišćenje zimske opreme. To se, pre svega, odnosi na zimske gume. Zimske gume su drugačijeg sastava nego letnje i imaju dublje šare, što osigurava bolje prijanjanje točkova na tlo u zimskom periodu.

Voznja u zimskim uslovima

Pored zimskih guma vozači treba da poseduju lance za pogonske točkove i da ih postavljaju kada uslovi to zahtevaju. Pored obavezne zimske opreme vozači treba da u kolima imaju alatke za čišćenje snega sa automobila i puta. To su različite metlice i plastične čistilice za sneg sa stakala.

Bez naglih pokreta

U toku zimske vožnje vozač mora da bude koncentrisan na okruženje. To znači da mora da pomno prati dešavanja u saobraćaju jer nemali broj vozila proklizava i zanosi se. Sneg, led i vlažan kolovoz znatno ometaju slobodno kretanje vozila. Iz tog razloga vozači ne treba da prave nagle pokrete i naglo kočenje. Uvek imajte na umu da razmak između vozila zimi treba da bude veći zbog prevencije sudara usled problema sa kočenjem.

Ograničite brzinu

U zimskim uslovima vožnje brzina kretanja vozila treba da se smanji spram situacije na putu. Ukoliko vozite po vlažnom kolovozu smanjite brzinu kretanja za oko 20-30% od dozvoljene brzine. U slučaju leda i magle na putu brzinu treba drastično smanjiti, čak za 60-70% dok se ne pređe na bezbedniji kolovoz. Za mlade vozače koji su tek položili vozački ispit je bolje da u početku izbegavaju vožnju po izraženom ledu i naročito po magli. Smanjena vidljivost na putu u slučaju magle zahteva posebnu spretnost i iskustvo pa se savetuje izbegavanje deonica puta uz reke i jezera.

Pažljivo kočenje

Vozači treba da znaju da se zaustavno vreme u uslovima mokrog kolovoza drastično povećava sa brzinom. Zato je neophodno da predvidite na vreme svoj zaustavni put i da sa kočenjem počnete na vreme. Na primer, ako se krećete brzinom od 50Km/h pri kočenju na suvom kolovozu, za put kočenja od 14m put zaustavljanja je 29m. Kada kočite na mokrom kolovozu put kočenja iznosi 31m, a put zaustavljanja je 45m. Pri vožnji na mokrom kolovozu pri brzini od 80km/h put zaustavljanja je duplo duži i iznosi 103m.

U slučaju proklizavanja potrebno je da otpustite papučicu kočnice i ponovo postepeno kočite, ali kočenjem motorom. Pre ulaska u krvinu značajno smanjite brzinu, opet kočenjem motorom. Brzinu smanjujte manjim pritiskom na papučicu gasa. U krivini treba održati konstantnu malu brzinu kako vozilo ne bi izgubilo balans. Imajte u vidu da vreme koje protekne od uočavanja opasnosti na putu do kočenja iznosi približno jednu sekundu. Tačnije, za vozilo 0.2 , a za vozača 0,8 sekundi. Za bezbedno kočenje u zimskim uslovima neophodna je temeljna vozačka obuka od strane iskusnog instruktora vožnje.

Upišite auto školu u zimskom terminu

Ukoliko želite da upišete školu vožnje nemojte čekati proleće i lepše vreme. Zima je odlično vreme za kvalitetnu obuku, koja se, istina tada odvija u otežanim uslovima, ali to je dugoročno od velikog značaja za buduće vozače. Auto škola Fest vam stoji na raspolaganju za sve informacije vezane za upis i vozačku obuku.

Svoje termine zakažite na telefone: +381 11 407 93 04 i +381 65 325 13 21.