Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-05-03T13:23

Noćna vožnja kao mogući rizik

Noćna vožnja u nekim slučajevima može da bude rasterećenija za iskusne vozače nego vožnja danju, posebno ukoliko je vozač navikao da ostaje budan do ranih jutarnjih časova i nema probleme sa vidom.

Vožnja noću može da bude i izvor stresa i realnih opasnosti, naročito za novopečene vozače. Zato je neophodno pridržavati se striktno saobraćajnih pravila i saveta za noćnu vožnju.

Smanjena vidljivost

Od sumraka do ranih jutarnjih časova temperatura je nešto niža i prijatnije je za vožnju. Pored nekoliko očiglednih benefita, tu je i čitav niz otežavajućih okolnosti. Smanjena vidljivost na putu, zbog daleko manje svetla nego danju, predstavlja veoma veliki rizik po bezbednost vožnje. Vozači noću treba da uključuju duga svetla, izuzev u situacijama kada im idu u susret druga vozila kako ih ne bi zaslepeli.

Nocna voznja korisni saveti

Takođe, duga svetla se zamenjuju kratkim u slučajevima preticanja kako vozilo koje se pretiče ne bi bilo zaslepljeno svetlom u retrovizoru. Mnogi vozači, noću imaju problem sa održavanjem rastojanja između vozila i procenom brzine vozila koja im dolaze u susret. Obzirom da je osvetljenje koje daju duga i kratka svetla neuporedivo slabije od dnevnog svetla vozačima se smanjuje vidno polje.

Nije retkost da se učesnici u noćnom saobraćaju žale da su zaslepljeni tuđim dugačkim svetlima što utiče na njihovo vladanje u saobraćaju. Inače je vidljivost u noćnim uslovima ograničena dužinom svetlosnog snopa dugih svetala od 100 metara. Ukoliko je kolovoz mokar upravljanje motornim vozilom se dodatno usložnjava. Posebnu opasnost predstavljaju tamni neosvetljeni objekti, granje, životinje, zaprežna kola i pešaci na putu.

Od velike važnosti je praćenje desne linije uz ivicu puta, naročito ukoliko je prisutna magla. Za mnoge vozače prilagođavanje oka stalnoj smeni svetla i tame može da predstavlja problem.

Pojačane mere opreza u noćnoj vožnji

Ukoliko treba da vozite u noćnim uslovima na put krećite isključivo kada ste odmorni i dobro naspavani. Umor je jedan od glavnih faktora rizika za saobraćajne nesreće jer u tim trenucima pažnja drastično opada. Ukoliko vam budnost u noćnim satima nije inače prirodna, vožnju automobila prepustite drugoj osobi ili se vozite isključivo danju.

Neophodna mera bezbednosti je održavanje dobre vidljivosti vozila, što znači da treba proveriti ispravnost i čistoću zadnjih i prednjih svetala. Prilikom zaustavljanja vozila pored puta radi odmora treba ostavljati upaljena kratka svetla ili upaliti sva četiri pokazivača pravca. Nemojte pušiti i koristiti mobilni telefon tokom vožnje. Pre polaska na put vozač treba da proveri tehničku ispravnost vozila jer je moguće da u noćnim uslovima neće moći da konstatuje neispravnost na drumu. Tokom noćne vožnje poželjno je što češće praviti pauze za odmor.

Čim se oseti umor ili pospanost potrebno je u što kraćem roku zaustaviti automobil i napraviti pauzu. Najbolje je pauze isplanirati pre puta kako biste iskoristili najpogodnija stajališta i ugostiteljske objekte uz put radi odmora. Osveženje je još jedna važna stavka tokom noćnog putovanja. Ponesite dovoljnu količinu vode i kofeinskih napitaka koji podižu koncentraciju.

Dobar izbor auto škole omogućava budućem kandidatu sveobuhvatnu pripremu za vožnju u različitim vremenskim i dnevnim uslovima. Ukoliko tek planirate da krenete na vozačku obuku naša auto škola FEST vam pruža potreban spektar znanja i korisnih saveta. Za sve informacije pozovite naše telefone: Tel:0114079304 Mob: 0653251321