Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-04-30T18:06

Najčešći uzrok ne polaganja vozačkog ispita

STRAH

Kod svakog od kandidata prilikom pristupa vozačkom ispitu javlјa se unutrašnji konflikt ličnosti ili frustracija poznata kao „uspeh nasuprot strahu od neuspeha“.

Već pomenuti osećaj kod čoveka, poznatiji kao strah, posledica je emocionalnog odražavanja ili doživlјaja koji uslovlјava čovjekovu reakciju u datom trenutku. Emocionalno reagovanje uslovlјava ponašanje koje može biti neverbalno, verbalno, fizičko, fiziološko itd.

Strah je neprijatna emocija praćena napetošću koja može da podstiče čoveka, ali najčešće ga neutrališe ili sputava.

Ova emocija kod svakog kandidata, kao potencijalnog vozača, tokom obuke ima negativne efekte te ga zbog toga treba sprečiti ili umanjiti. Strah koji se javlјa prilikom izlaska na vozački ispit ima izvor u samom čoveku i poznat je kao uznemirenost. S obzirom da su mu posedice negativne, neophodna je njegova kontrola i suzbijanje.

Kako se osloboditi straha od vožnje


Načini reagovanja i stvaranja sistema i mehanizama odbrane i prilagođavanja kod svakog čoveka je individualan i taj odbrambeni mehanizam će se stvarati posledično uzroku koji ga je izazvao.

Osnovni preduslov za smanjenje treme i straha kod svakog kandidata jeste dobro savladan teorijski i praktični deo upravlјanja motornim vozilom, jer prirodno je da je čovek psihološki sigurniji kada vlada situacijom, odnosno znanjem i materijom.

Strah od voznje

Podizanje samopouzdanja kod kandidata

Jedan od vidova rešavanja problema straha i treme kod kandidata jeste i neophodna edukacija instruktora i ispitne komisije. Pored neophodnog znanja kako teorijskog tako i praktičnog, pokušaju svakog kandidata motivisati i ohrabriti, te mu podići samopouzdanje na najviši mogući nivo.

Situacija koja bi rešila problem svakom kandidatu jeste ta da instruktor spremi kandidata i kandidat sam sebe tako da i u najtežim konfliktnim situacijama, kandidat zna šta treba uraditi. Upravo teške konfliktne situacije stvaraju psihološka stanja koja sprečavaju kandidata da uspešno savlada ispit.