Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-05-01T14:25

Faktori na putu koji utiču na bezbednost saobraćaja

Mladi vozači, nakon položenog vozačkog ispita, suočavaju se sa velikim brojem otežavajućih okolnosti na putevima u našoj zemlji. Počev od loših puteva sa rupama, pa kroz montažne objekte tik uz kolovoz koji sužavaju vidik vozača, preko raznih predmeta i kamenja po putu.

Ako tome dodamo i nepravilno parkiranje, delom preko kolovoza, koje praktikuju pojedini vozači, stvar se dodatno komplikuje. Iako će tokom vozačke obuke biti obavešteni o najvećem broju ovakvih prepreka koje mogu da ih zadese, faktor iznenađenja preovladava.

Rupe na putu

Da bi se bezbedno vozili u ovakvim situacijama, vozači treba da ostanu koncentrisani i smireni. U ulicama i na putevima koji ne deluju pregledno treba smanjiti brzinu kako bi vreme za reagovanje bilo duže.

Rupe na putu

Rupe na putevima u Srbiji nisu nikakva retkost. Čak se može reći da su na pojedinim putevima i pravilo. Vozači moraju stalno da motre na putevima, čak i na vrlo značajnim saobraćajnicama, da ne nagaze na rupu. Rupe su različite veličine i dubine, i nije ih uvek moguće zaobići. Stvari se komplikuju kada se rupe napune kišnicom i ne budu dovoljno vidljive za vozače.

U tim slučajevima česta su oštećenja gume, točka i drugih delova automobila. U najgorim slučajevima moguće su i veće saobraćajne nezgode koje uključuju više vozila. Ukoliko oštetite automobil usled vožnje preko udarne rupe, koju niste mogli da izbegnete, imate pravo na naknadu štete.

Uslove i potrebnu dokumentaciju možete potražiti OVDE. Preduzeće “Beograd put” poziva sve građane da im jave kada otkriju rupu na putu, a obrazac za prijavu se nalazi OVDE

Odroni zemljišta na putu

Odroni zemljišta se dešavaju u svim godišnjim dobima, ali najviše u jesenjim i zimskim mesecima, kada duvaju jaki vetrovi, velika količina padavina i otapanje snega. Mesta gde su odroni zemljišta najčešći obično su obeleženi saobraćajnim znakom. I pored upozorenja saobraćajnim znakom neretko se dešavaju saobraćajne nezgode izazvane upravo kamenjem i nanosima blata na putu. Kada se dese veliki odroni ili klizišta na putu, saobraćaj se usmerava na
drugu traku naizmeničnim propuštanjem vozila ili se preusmerava na druge pravce.

Informacije o odronima zemljišta na putu su uglavnom dostupne u medijima, tako da se vozači mogu o tome blagovremeno informisati.

Objekti pored puta i na putu

Nažalost, na našim putevima se ponekad mogu naći kontejneri, srušeni saobraćajni znakovi, različiti reklamni panoi, otpad i tome slično. Sve to može biti vrlo nezgodno, naročito kada je smanjena vidljivost na putu i kada ne postoji mogućnost da se blagovremeno zaobiđe prepreka.

Objekti kao što su kiosci i različite reklame neposredno uz kolovoz takođe mogu da utiču na bezbednost saobraćaja. Tu se, pre svega, misli na preglednost ukoliko se nalaze blizu krivine, ali i manju vidljivost pešaka koji se pojavljuju neposredno iza ovakvih objekata. Ovakvi objekti na putu i pored njega zahtevaju poseban oprez, smanjenje brzine i pažljivo obilaženje.

Mladi vozači mogu biti u problemu kada se nađu ispred ovakvih prepreka na putu jer nemaju iskustva u njihovom obilaženju. Njihova najčešća reakcija kada naiđu na prepreku je naglo kočenje, što može da stvori dodatne probleme.

Da bi se vozači dobro nosili sa navedenim problemima na putevima u Srbiji, neophodno je da prođu vrlo kvalitetnu vozačku obuku. Dobro edukovan vozač je pouzdan, smiren, siguran u svoje reakcije i procene saobraćajne situacije. I što je najvažnije, ne preduzima rizične korake.

Auto škola Fest pruža baš takvu obuku, nakon koje izlaze vozači koji mogu da voze bilo kojim putem u zemlji i inostranstvu. Za sve informacije u vezi polaganja za B kategoriju pozovite telefone: 011/407-93-04 i 065/325-13-21.