Bulevar Kralja Aleksandra 474, lokal 4,Zvezdara, Beograd     0114079304 0653251321     office@autoskolafest.com    Pon-Pet:08h - 20h Sub:08h-16h Nedelja:Ne radimo           

2020-05-01T14:52

Vozači ovo su vaše obaveze prema pešacima

Pešaci su posebno ranjiva grupa učesnika u saobraćaju što dokazuje veliki broj tragičnih ishoda pri saobraćajnim nesrećama. Iako se mnogo govori o zaštiti pešaka u saobraćaju, faktičko stanje stvari nije na njihovoj strani.

Prolazeći kroz beogradske ulice centralnih opština možemo primetiti da je kretanje pešaka trotoarom jako često onemogućeno privremeno ili trajno. Nije retkost da su pešaci primorani da se nepropisno kreću kolovozom jer su trotoari zauzeti parkiranim vozilima, građevinskim materijalom ili otpadom. Naročito je teško kretanje ženama koje u kolicima vode decu jer prostora za nesmetano kretanje kolica ima u svakoj drugoj ulici.

Probleme pešaka, obaveze vozača prema pešacima i kritične tačke u ovom odnosu nam predstavljaju instruktori Auto škole Fest.

Obavezno stajanje na pešačkom prelazu

Svaki vozač motornog vozila je obavezan da stane na pešačkom prelazu, sa i bez semafora, kao i na onim pešačkim prelazima gde saobraćaj reguliše policija. Vozač je dužan da obrati pažnju na to da li na pešačkom prelazu postoje pešaci koji stupaju na pešački prelaz ili pokazuju želju da tourade. Ukoliko se pešak nalazi na 100 metara od pešačkog prelaza ima pravo da pređe ulicu i mimo njega.

Vozači pešaci

Ukoliko to nije slučaj, vozač može da upozori sirenom na nepropisan prelazak ulice, ali je u obavezi da stane ukoliko pešak istraje u prelasku. Vozač motornog vozila ne sme da ugrozi bezbednost pešaka u bilo kojim uslovima! Zona škole, parkovi, igrališta Zona škole je, po pravilu, obeležena saobraćajnim znakom i ležećim policajcima, koji treba da uspore saobraćaj. I pored smanjivanja brzine, oprez vozača često nije dovoljan jer zaboravljaju da se mala deca često kreću haotično i iznenada istrčavaju na kolovoz.

Pešaci u zoni škola i dečijih igrališta

Pored zona škole, povišena pažnja treba da bude i kada se vozilom krećete pored dečijih igrališta, sportskih terena i parkova. Nije redak slučaj da deca zavedena igrom „izlete“ na put za loptom ne obraćajući dovoljno pažnju na situaciju u saobraćaju.

Opasnost je izražena tim pre što su parkovi i mnoga igrališta ograđena živom ogradom iza koje se deca ne vide i njihova namera se ne uočava na vreme. Mali pešaci ne mogu samostalno da procene situaciju u saobraćaju i treba imati veliko razumevanje za njihovo nepropisno kretanje. Posebno rizične situacije

Nepregledan pešački prelaz, zaklonjen parkingom ili zelenilom, predstavlja poseban izazov za vozače jer nemaju uvid u kretanje pešaka. Kada se krećete vozilom na putu koje ima najmanje dve trake u istom smeru morate zaustaviti vozilo ukoliko se vozač vozila iz desne trake zaustavio na pešačkom prelazu. Vozači ne smeju da obilaze vozilo koje se zaustavilo da bi propustilo pešake.

Posebna pažnja u krugu bolnica i domova za stare

Vozači treba da budu oprezni kada prolaze blizu staračkih domova i bolnica jer se tu takođe često nađu osobe koje se teško kreću, sporo reaguju, ne vide i ne čuju dobro. Starije i bolesne osobe, koje se kreću bez pratnje, mogu da previde kretanje vozila i tako se nađu u opasnoj situaciji.

Auto škola FEST i polaganje vožnje

Tokom vozačke obuke u auto školi sa polaznicima se teorijski prolaze najčešće situacije u kojima je ugrožena bezbednost pešaka.

Zatim se na praktičanim časovima uvežbava poželjno ponašanje. Polaznici vozačke obuke se stimulišu da razmišljaju o bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju, naročito kada je reč o pešacima. Auto škola Fest pruža polaznicima svih generacija kvalitetnu i sistematičnu vozačku obuku.

Nalazimo se u beogradskoj opštini Zvezdara, u na Bulevaru kralja Aleksandra 474. Svi zainteresovani za vozačku obuku mogu da zakažu svoj termin na telefone: 011/407-9304 i 065/325-1321.